A zenekar története

Kima Norbert zenekarvezető azon ötlete, hogy a metál zenét ötvözze a magyar népdalokkal 1999-re vezethető vissza. Az akkori tervek sajnos meghiúsultak, így a közönség csak 2008 májusában hallhatta e két zenei műfaj ötvözetét még egy énekeshölggyel, Majorosi Tímeával. A minössze 3 számos produkciót kitörő siker fogadta.

Így született meg 2008. május 27-én a Palmetta.

A zenekar rögzítette első, három számos maxi lemezét, ami promóciós céllal, limitált példányszámban jelent meg.
Majorosi Tímea nem sokkal ezután, születendő gyermeke miatt kilépett a formációból.
Távozása után a zenészek kénytelenek voltak új énekesnő után nézni és végül 3 profi népdalénekes hölgy csatlakozott: János Hajnalka (Csíkszereda) népi ének és tánctanár, valamint tanítványai, Égető Emese (Vajdaság) és Klapka Ágnes (Gyula).
Beindultak a próbák és elkezdtek egy teljes koncert programot összeállítani.Közben a zenekarhoz csatlakozott Laczik Fecó basszusgitáros, aki a Palmetta mellett a Beatrice zenekar oszlopos tagja, ezért a két zenekar egybeeső koncertjein Fecó helyett Farkas Krisztián pengette a húrokat.
Az egyedi hangzásvilág mellé újabb ötlet született: az alakuló színpadi produkcióhoz néptáncosokat keresett a zenekar, melyet három pár táncos: Mucsi Katalin és Szeverényi Barnabás, Buzder Brigitta és Bátori Sándor, Földesi Réka és Toldi Zoltán személyében meg is találtak.
9 hónap megfeszített munka után összeállt a már meglévő 3 dallal együtt egy 19 számos, néptánc koreográfiával megspékelt repertoár.

2009.

Május 10-én, Békésen, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban, egy nyilvános próbaként meghirdetett koncerttel belevágtak az évbe. Az estén 120 ember tisztelte meg jelenlétével a zenekart.
Az első hivatalos koncertjük egy héttel később, az egri Nemzeti Rock hétvégén volt.
Várakozásaikat felülmúló sikert könyvelhettek el és itt már világosan látták, hogy a Palmettával, valami olyat sikerült alkotniuk, amire nagy az érdeklődés, amire igénye.
Ezt követően az év második felében még tíz koncertet adtak.
2009 augusztusában rögzítették első nagylemezüket Hagyomány címmel, amelyen 13 dal kapott helyet, többek között a Maxi lemezen hallható 3 dal újra hangszerelt változata is. Eközben készültek első videoklipük forgatására, amire szeptemberben került sor az Indulj el egy úton… című dalra. A lemez 2009. november 1-én jelent meg. A videó felkerült a nagylemezre, látható volt egy-két TV csatornán (Echo, Hálózat, Békés…) és a legnagyobb video megosztóra is felkerült, amit az óta több mint 365.000-en néztek meg.
Mind a lemez, mind a klip nagyon népszerű lett, csakúgy, mint maga a zenekar. Kicsik és nagyok egyaránt hallgatták, látogatták koncertjeiket.

2010.

Folytatták a munkálatokat, újabb és újabb dalok születtek. E mellett koncertről-koncertre fejlődött a színpadkép, gitár- és dobemelvények kerültek beszerzésre. Megújultak a díszletek (óriásmolinó), a koncertbusz is zenekaros logót kapott.
Az énekesek ruhatára is bővült, a táncosok öltözéke az adott tájegység népviseletét mutatták be.
Számos megkeresést kaptak a médiától: újságoknak, hírportáloknak, rádióknak adtak interjút.
A zenekar táncos frontján változások történtek, Szeverényi Barnabást Okányi Mihály váltotta fel a parketten. Bővült is a hat fős csapat egy pár póttáncossal Vida Krisztina és Gellén Péter személyében.
Ez évben számos koncertmeghívásuk érkezett a történelmi Magyarországról, zenéjüket többek között lengyel rádiók is játszották.
Novemberben rögzítették második albumukat, mely a szolnoki Denevér Stúdióban került felvételre.
Év végére 18 sikeres koncertet tudhatott maga mögött a mindössze két éve megalakult zenekar.

2011.

A zenész és táncos próbák folyamatosan zajlottak ez évben is.
Második nagylemezük Merengő címmel áprilisban jelent meg, melyhez ajándék koncert DVD-t mellékeltek.
A már megjelent két lemezük az egész ország területén, közel 300 üzletben megvásárolható.
Több TV társaság megkereste a zenekart, számaikat aláfestő zenének használták fel műsoraikban.
A média nem kerülte el őket ez évben sem, a folyamatos nyomtatott és online interjúk mellett meghívást kaptak Budapestre a Lánchíd Rádióba, ahol egy órás élő műsort adtak.
Ősszel gitáros cserék történtek. Az egykori alapító tag és szólógitáros, Szűcs Márton helyére Rigó Tamás érkezett, a kisegítő basszusgitáros pozíciót, Farkas Krisztián helyett egy fiatal zenész, Vida Bálint töltötte be.
Utolsó koncertjüket már ebben az új felállásban adták Budapesten, december 27-én.

2012.

Az év tagcserével kezdődött. Égető Emese hirtelen távozás után a mikrofont Lener Veronika vette át és került a mély vízbe, mivel a zenekar a második videoklipje, a Hajladozik nádszál… felvétele előtt állt. Februárban leforgatták a klipet, hivatalos premierjével egybekötött sajtótájékoztatójukat májusban tartották Békéscsabán, a Jókai Színházban. Az esemény házigazdája az akkori színházigazgató, Fekete Péter volt.
Még ebben a hónapban elindult a turné, számos új településen mutatkozott be a zenekar.
Egy, már a tavalyi évben megálmodott ötletüket mindeközben megvalósították, régi és új dalokat öltöztettek akusztikus hangszerelésbe, koncertprogramot állítottak össze, melynek teltházas bemutatója augusztus 29-én volt Békéscsabán, az Ibsen udvarban. Hatalmas sikert arattak, így év végétől már kétféle produkcióval tudtak színpadra állni.

2013.

Márciusban, hagyományteremtő szándékkal elindították Békésen a Tavaszköszöntő Akusztikus Nagykoncertet. Helyszínül a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ szolgált. A siker nem maradt el és nem volt kérdés a csapat számára, hogy ezt a jövő évben is meg kell ismételniük.
Ebben az évben újabb változtatások történtek. Megcélozva kisebb klubokat is, a már megszokott nagyszínpados, 12 fős (3 pár táncos) felállás mellett megszületett a 8 fős (1 pár táncos) formáció, metál és akusztikus hangzásban egyaránt.
Felbuzdulva azon, hogy milyen nagy sikert arattak új hangzásvilágukkal, dolgozni kezdtek soron következő nagylemezükön.

2014.

A Tavaszköszöntő Akusztikus Nagykoncerttel nyitotta az évet a Palmetta.
Ajánlat érkezett a Szervető márka csapattól. Megkötetett az egyezség és ez év tavasza óta ők öltöztetik a zenekart.
Az idei évben sem maradt a csapat kis Magyarország határain belül, júniusban először kijutottak Felvidékre. Hatalmas szeretet fogadta őket és a siker sem maradt el.
Novemberben jelent meg soron következő nagylemezük Örökség címmel, mely rendhagyó módon akusztikus korong lett, digipack csomagolásban, melynek békési mintáját az egyik énekes lány, Veronika hímzett ki lenvászon anyagra.
Sűrű koncertjeik mellett újabb produkcióval rukkoltak elő, összerakták interaktív gyerekműsorukat, mellyel már a nyár végén megörvendeztettek kicsiket és nagyokat egyaránt.
Kima Norbi tárgyalásokat intézett a Hammerword kiadóval, jövő évtől már az ő gondozásukban jelennek majd meg a Palmetta lemezei.
A két ünnep között sem pihent a zenekar. Ősszel megjelent lemezükön hallható Édesanyám a kendőm… című dalra leforgatták legújabb videoklipjüket.

2015.

Az év eleje énekes tagcserével indult, Lener Veronika helyére a zenekar régi jó ismerőse, Szebeni Szilvia került.
Tavaszi koncertjeik közül ismét nem hiányozhatott a már hagyománnyá vált Tavaszköszöntő Akusztikus Nagykoncert, melyet immár 3. alkalommal rendeztek meg.
A tavalyi évben már debütált interaktív gyerekműsort végleges formába öntötték, elárulták e mellett még azt is, hogy szándékukban áll a legkisebbeket megszólító lemez elkészítése. Májusban, gyereknap alkalmából egy jótékonysági koncertet adtak a Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet Gyermek osztályán. Ezt a jótékonykodást a következő évben is folytatni kívánják és ismerve a Palmetta zenekar mentalitását, folytatni is fogják az ország különböző pontjain.
Május végén elkezdték a stúdiómunkákat 4. nagylemezükkel, mely hangzásvilága ismét népi metál. Kalandosra és a tervezettnél hosszabbra sikerült számukra ez a munka, mivel szólógitárosuk a felvételek közepén hagyta ott a zenekart, így a lemezen a szolnoki Denevér Hangstúdió két oszlopos tagja, Cserfalvi „Töfi” Zoltán játszik szólógitáron, basszusgitáron pedig Boros Béla.
A gitáros tagcserék gyorsan lezajlottak, Rigó Tamást Vanyó Szilárd váltotta szólógitáron, Vida Bálint basszusgitáros helyére Németh Antal érkezett.
A folyamatos koncertezés mellett folyamatosak voltak a próbák is, rövid idő alatt kellett összecsiszolódnia a zenekarnak. Ez az összecsiszolódós rész azonban sem a színfalak mögött, sem a nagyközönség előtt nem volt észrevehető, mert két igen profi gitáros lépett be a csapatba. A 2015-ös évi turné második felét már az új felállásban játszotta végig a zenekar.
A már említett kalandos lemezfelvétel eredménye a Palmetta soron következő 4. nagylemeze lett Kis kece lányom… címmel, mely december 7-én jelent meg a Hammerworld kiadásában a már megszokott sémával, 13 új dallal. Rendületlenül zakatol előre a Palmetta vonat, történetük 2016-ban is folytatódik…

2016.

Nagyon mozgalmas, olyan „Palmettásan” aktív évet tudhat maga mögött a csapat!
Rögtön az év elején, januárban megalapították hivatalos közösségünket, A Palmetta a Magyar Népi Kultúráért Egyesületet! Erről további infók a www.palmettaegyesulet.hu oldalon találhatóak.
A Tavaszt ismét együtt köszöntötték a márciusban immáron negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Tavaszköszöntő akusztikus nagykoncertükön Békésen az itthoni közönségükkel!
Majd elindult a szezon, de mindeközben folyamatosak voltak a próbatermi teendőik is, mert 2016. sem maradhatott lemez nélkül és lázasan készültek a soron következő 5. sorlemezünk stúdió munkálataira, ráadásul most először a legifjabb Palmetta rajongókat örvendeztették meg egy akusztikus gyermeklemezzel, ami a megjelenés hetében máris a MAHASZ top 40 slágerlistájának 7. helyén nyitott, ami valljuk be, nagyon szép teljesítmény!
Nem tétlenkedtek az egyesülettel sem, régi tervüknek eleget téve életre hívták az I. Palmetta Tábor és Családi Napok rendezvényüket Békés – Dánfok üdülőközpontban, július 8-9-én. Ez egy kétnapos szabadtéri rendezvény volt sok-sok érdekességgel, előadásokkal, bemutatókkal, kis- és nagy színpadi programokkal!
Közben telt a nyár, robogtak koncertről koncertre sok új ismerősre, barátra tettek szert.
Szeptemberben, basszusgitáros fronton tagcsere történt, a zenekar egyik régi barátja, Boros Béla lépett Németh Antal helyére.
Az ősz beköszöntével egy csendesebb időszak kezdődött, legalábbis a fellépések tekintetében, de a már fentebb említett Esztendőre vagy kettőre… gyereklemezük munkálatai lázasan folytatódtak, mert közeledett a nagy nap, a megjelenés napja, november 18. A lemez megjelenését négy lemezbemutató koncert követett hatalmas sikerrel és érdeklődéssel!
Ősszel új taggal bővült a csapat, az év utolsó koncertjeiken már saját hangmérnökükkel, Czirók Dáviddal dolgoztak.
Még az év utolsó hónapjában a felnőtt rajongóinkat sem hagytuk „Palmetta árvaságban” szenvedni, így aki még szeretett volna őket élőben látni, megtehette, hogy velük együtt búcsúztassa az évet!
Rendületlenül zakatol előre a Palmetta vonat, történetük 2017-ben is folytatódik…

2017.

A 2017. nem volt a zenekar legkiemelkedőbb éve!
Jó néhány személyi változás történt a csapatban énekes, zenész és táncos poszton is, de ezek fontos lépések voltak ahhoz, hogy a zenekar tovább tudjon lépni a fejlődés és előrehaladás útján.
Mindettől függetlenül ezeket a változásokat úgy próbáltuk kezelni, hogy kifelé a lehető legkevésbé mutatkozzon meg!
A csapat aktív évet tudhatott magának a dolgok döcögésétől függetlenül, közel 30 koncertet adtunk, megrendezésre került a II. Palmetta Fesztivál, amit nagy sikerrel zártunk, szeptemberre megjelent egy vadonatúj dalunk Szép Holdvilág… címmel, ami már a 10 éves jubileumi évünk és lemezünk előhírnöke is volt, a lemezkiadónk megjelentetett belőle egy elektronikus maxi lemezt és a legnagyobb letöltő oldalakon megvásárolhatóvá is tette.
Közben elkezdődtek a következő sorlemezünk, a Kavalkád dalainak megírása, amit ettől az évtől a zenekar basszusgitárosa Boros Béla vállalta magára.
Az új tagok hamar felvették a ritmust, mivel a koncert szezonunk közepén kellett gitárost váltanunk személyes okok miatt, így Vanyó Szilárd helyére érkezett Doktor Pál (Doki) tiszakécskei kiváló gitáros, vele nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot.
Az ének frontunkon egy szezon erejéig Szebeni Szilvi mellé érkezett Takács Éva énekes, akivel nagyon színvonalas előadásokat adtunk.
A táncos fronton Buzder Csaba helyére érkezett Pankotai István és Vida Krisztina helyére Kiss Virág valamint Mucsi Katalin helyére Kovács Anna, mindhárman profi néptáncosok kisgyermek koruk óta a tánc az életük.
Zenekarunk egy nagyon mozgalmas és termékeny évet tudhat maga mögött!

2018.

A jubileum és jótékonyság jegyében telt 2018., amikor 10. éves lett a Palmetta zenekar!
Nagysikerű jubileumi koncert turnén vagyunk túl, az idén a hazai és a szomszédos országok mellett meghívást kaptunk Amerikába, a legnagyobb Magyar Fesztiválra Sarasotába, ahol két nagysikerű koncertet adtunk a fesztivál mindkét napján!
November első felében megjelent zenekarunk gyermek produkciójának CD mellékletes Esztendőre vagy kettőre… gyermek foglalkoztató könyve a Novum könyvkiadó gondozásában. Ez a kiadvány bekerült 2800 magyarországi és 600 erdélyi óvodába!
Gyermek lemezünk jövő év első felében hivatalosan is arany lemez lesz!
Ez a korongunk mai napig előkelő helyen tartja magát a Mahasz top 40. listáján!
A sűrű koncertezés közben gőzerővel dolgoztunk új lemezünkön, a Kavalkádon is, ami november 30-án jelent meg a Hammerworld kiadó Hadak Útja részlegének gondozásában és a megjelenés hetében a Mahasz top 40. Top listáján a 7-tedik helyen nyitott!
A decemberi Metal Hammer magazin Hammered válogatás lemezén tőlünk is hallható egy új dal, a Hej tulipán.. címmel!
Legújabb produkciónk is a Kavalkád címet viseli, melynek keretében a fellépés helyszínén helyi néptáncegyüttesek közreműködtek saját koreográfiával néhány dal erejéig, a fergeteges hangulatot fokozva! Idén közreműködtek: Belencéres néptáncegyüttes – Békéscsabán, Legaláb néptáncegyüttes – Köröstarcsán, Batsányi néptáncegyüttes – Tapolcán, Nagy-Tisza néptáncegyüttes – Tiszakécskén.
Palmetta A Magyar Népi Kultúráért Egyesületünk is közhasznúvá vált. Tevékenységeinket támogathatják magánszemélyek, vállalkozók, cégek, mindenki, aki szimpatizál az általunk képviselt értékekkel!
A zenekar és Böjte Csaba között létrejött Jótékonysági Megállapodás magába foglalt 3 jótékonysági koncertet a gyermek otthonok lakói részére, melynek utolsó állomása december 15-én volt Parajdon a Sóbányában!
Pénzadomány gyűjtésünk is sikeres volt a rendezvényszervezőkkel együttműködve, akik megrendelték jubileumi koncertprodukcióinkat rendezvényeikre, köszönjük nekik: Jászkarajenő, Köröstarcsa, Kerekegyháza, Siófok.
Az ebből származó bevétel egy részét közösen felajánlottuk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára!

2019.

A nagysikerű jubileumi évünk után az idén is töretlenül mentünk előre a zenekarral! Körbejártunk ismét kis hazánkat és eljutottunk határainkon túl, a szomszédos országokba, az ottani közönségünk legnagyobb örömére!

Ez az évünk se telt kreativitás nélkül, ugyanis a 2018-ban megjelent jubileumi 10 éves Kavalkád nagylemezünk ötletéből adódóan az idei turnéra életre hívtuk a Kavalkád műsorunkat! Ez a műsor azért kapta ezt a nevet, mert egy nagyon színes, változatos összetételű repertoárt raktunk össze. Hogy még mitől is volt ez a műsor nagyon érdekes és egyedi? Attól, hogy amerre koncerteztünk a zenekarral, az adott város néptánc együttesét bevontuk néhány dal erejéig a műsorunkba, ami előtte természetesen mindenkivel egyeztetve volt és ezeket a fellépéseket hosszas készülődés és szervezés előzte meg! Óriási siker övezte ezeket az előadásainkat! Olyannyira elnyerte ez a műsorunk nem csak a közönségünk, hanem a szervezők érdeklődését is, hogy egyre több helyre kaptunk meghívást a Kavalkád műsorunkkal! A jövőben is szeretnénk ezt a műsor típust is folytatni! Nagyon sikeres és színvonalas évet tudhatunk magunk mögött! Évek óta gondolkodunk egy téli-őszi klub turnéban is, hogy a zenekarral ne csak áprilistól októberig lehessen élőben találkozni, hanem nagyjából lefedjük az egész évet fellépésekben is! Így most ezerrel dolgozunk egy 2020 téli-tavaszi klub turnén is, de erről már csak később tudunk információt nyújtani felétek!

2020.

A már tavaly említett klub turnéval indult a 2020-as évünk! A turné a rock-ON-tour-A nevet kapta és februártól április végéig tartott-volna, amiben 12 várost érintettünk. Nagyon sikeres évkezdés volt, ugyanis szinte mindenhol teltházzal mentek a koncertek, de sajnos ennek a jó kezdésnek a 2020. március közepén megjelenő COVID végett vetett, így az ország járásunk félbeszakadt! Konkrétan a 12 állomásból öt előadást tudtunk megtartani, a többi ment a levesbe és ezzel az egész 2020-as évünk is elveszett koncertileg! Minden leszerződött fesztivál, falunap, városnap sajnos elmaradt!

Ez nagyon letört minket is és két hetente szervezett próbákkal próbáltuk a zenekarban tartani az életet és a csapatépítésünk ezen részét fentartani. Nem adjuk fel, megyünk tovább, most a túlélésre játszunk aztán majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő…

2021.

Sajnos ebben az évben nem dúskáltunk a javakban! Sőt mondhatjuk, hogy a zenekar létezése óta a leggyengébb év volt! A járvány okozta károkat nagyon nehezen lehet majd kiheverni! Minden nagyon nehezen éled újra, minden bizonytalan, alig voltak rendezvények! Az eddigi évi 40-50 koncertünkhöz képest ebben az évben összesen két alkalommal tudtuk magunkat színpadon megmutatni. Nagyon fontos most ebben a helyzetben, hogy ne adjuk fel és próbáljuk meg tartani egymásban a motivációt! Nem könnyű, de szerintem így van ez mindenkinél! Elhatároztuk, hogy új dalok írásába fogunk, hogy ezt a koncertmentes időszakot hasznosan tudjuk tölteni.

2022.

Ez az évünk már a korábbi kettőhöz képest sikeresebbnek mondható volt, de még mindig nagyon messze a régen jól meg szokott időszaktól!

Írtunk viszont egy új dalt, illetve a készülő 15 éves jubileumi nagylemezünk többi dalának is folynak a munkálatai! Ezeket a szerzeményeket 2023-ban hallhatja majd nagyérdemű közönségünk! Egy dallal, aminek címe „Akkor szép az erdő…” rögtön az év elején szeretnénk megjelenni, egy feliratos videóklip formájában. A többi dal egy nagylemez formájában fog még a jövő évben megjelenni. Az idén debütáló Rékasi Emese a Palmetta zenekar új hangja, akivel már találkozhattatok élőben a koncertjeinken!

A történet folytatódik…


 

Mi is az a Palmetta?

A Kárpát-medence és Belső-Ázsia egyik őshonos virága a Tulipa Hungarica. A magyar nép ezer évig élt a vadtulipán elfordulási tájain, a Kárpát-medence magyar települési tájain ismert díszítőmotívum, mely már a honfoglalás kori leleteken jól kivehető, mint díszítő elem. A honfoglaló magyarok ötvös- és díszítőművészetében mindenütt megvan a tulipán: árpád házi királyaink pénzérméin, címerein, a koronázó paláston, Mátyás király trónkárpitján és az egyedülálló tulipános ládákon. Az Attila- Kardjaként ismert, eredetileg Álmos vagy Árpád szablyájának markolatán, szíjvégeken, ruhadíszeken, különböző területeken feltárt tarsolylemezeken, valamint XI. századi kőfaragó műhelyek maradványain egyaránt fellelhető az egybeolvadt tulipán és szívmotívumok. A honfoglaló magyarok díszítőművészetében a Palmetta a hegyével kifelé álló szívmintából alakult ki. Ennek stilizálása, növényi elemekkel, indákkal való együttes ábrázolása eredményezte a szívpalmettás díszítő stílust.